Ouderwets genieten
Typisch Limburgs
De schoonheid en eigenheid van Limburg zijn wijd en zijd bekend. Maar niet iedereen weet wat de oorsprong is van typisch Limburgse gerechten. Soms is die oorsprong niet meer exact te achterhalen. Maar van andere gerechten is wel duidelijk hoe ze zijn ontstaan.
Zuurvlees
Neem een gerecht dat iedere Limburger kent: zuurvlees (zoervleisj in het dialect). Dat stamt uit de Franse tijd in Limburg. Rond 1800 slachtte de Franse cavalerie oude paarden die niet meer meekonden in de strijd.
Oud paardenvlees is taai. Door er azijn aan te voegen, worden de spieren en pezen weer lekker mals. Toch is zuurvlees niet alleen zuur. Door de toevoeging van stroop of peperkoek wordt het gerecht zoetzuur. De rijke mensen in die tijd aten trouwens geen paardenvlees. Zij hielden meer van varkens- en rundvlees. Paardenvlees was afvalvlees voor het volk. Tegenwoordig wordt zuurvlees zowel gemaakt van rund- als paardenvlees. Het is nog steeds een populair gerecht in Limburg. Thuis, in een restaurant of in de frituur. Daar kun je bijna altijd een friet zuurvlees bestellen.
Tête de veau
Een ander traditioneel Limburgs streekgerecht is tête de veau. Al komt het oorspronkelijk uit Frankrijk. De benaming geeft dat al aan. Tête de veau betekent kop van het kalf.
Vroeger werd alleen het vlees van de kop gebruikt nadat het was losgeweekt in kokend water. Tegenwoordig bestaat het gerecht uit andere runderdelen. Net als zuurvlees was tête de veau oorspronkelijk een armeluisgerecht. Vandaar waarschijnlijk dat het gerecht ook in Limburg bekend werd onder het volk. Nu eten Limburgers van alle rangen en standen graag tête de veau. Bij de bereiding mogen champignons, gekookte eieren en augurken niet ontbreken. Een pistolet past uitstekend bij het gerecht.
Balkenbrij
In het najaar en de winter staat in Limburg geregeld balkenbrij op het menu. Traditioneel is balkenbrij gemaakt van het slachtafval van een varken: kop of ribbetjes, spek en lever.
Die worden gekookt in bouillon. Door boekweitmeel of tarwebloem en speciale kruiden toe te voegen, ontstaat een heerlijk zoete smaak. Balkenbrij bestaat uit blokken. Voordat het gerecht in de pan gaat, worden er plakken van gesneden die ongeveer 1 cm dik zijn. Het woord balkenbrij is afgeleid van brij van gebalchte. Gebalchte staat voor de buikresten van een geslacht dier. In dit geval een varken.
Vlees, gesneden vleeswaren en kant-en-klaargerechten
Dit zijn maar een paar voorbeelden uit het assortiment hoogwaardige producten die Lekker uit Limburg bereidt volgens traditioneel Limburgse recepten.
Nieuws
Topproducten bij Keurslagerij Keulen te Hulsberg.

Keurslagerij Keulen heeft vanuit Stichting het Worstmakersgilde een proclamatie ontvangen voor het leveren van uitstekende kwaliteit vlees, worst, vleeswaren, traiteurproducten en andere delicatessen. Het Worstmakersgilde is een club van vol-ambac...
Slager met Ster 2015-2016

Slagerij Keulen heeft het maximaal haalbare aantal van drie sterren toebedeeld gekregen tijdens het event Slager met Ster 2015-2016. Wij zijn weer heel trots met dit resultaat en bedanken onze medewerkers van Slagerij Keulen voor hun inzet...
Slavakto Goud met Ster

In September 2015 zijn 11 producten bekroond met het hoogste haalbare Goud met Ster en 6 producten met Goud op de Slagersvakwedstrijd van Slavakto. Wij zijn weer heel trots met dit resultaat en bedanken onze medewerkers voor hun inzet! &nb...
Slagerij Keulen, Tweede prijs Beste ‘Worstmakerij Limburg’
Tijdens de jaarbijeenkomst van Het Worstmakersgilde op 19 januari jl. is Slagerij Keulen, Hulsberg gekroond tot tweede prijs ‘Beste worstmakerij Limburg’. Vele collega’s en vakgenoten waren hierbij aanwezig. Vakman Zoals he...
Goud met ster voor viertal producten!
In oktober 2014 zijn vier van onze producten onaangekondigd gekeurd door het Worstmakersgilde. Deze zijn beoordeeld met een maximale score van 100. Dit komt neer op Goud met Ster. Het gaat om de volgende producten...